HAKKIMIZDA

KUR’AN HİZMETİNDE 65 YIL

HAYIRLAR VAKFI ve DERNEĞİ, hizmet hayatına 1949’da Avukat Hasan Fehmi BAŞOĞLU ve arkadaşları tarafından kurulan Hayırlar Derneğiyle başladı. Aynı yıl Kavaklı Cami’nin (kıble tarafında) az ilerisinde yer alan bir mescitte Kur’an Kursu açıldı.

1959 yılında İbadullah Cami’nin altında Hafızlık Eğitimi verilmeye başlandı. İlk Hafız öğrenciler bu Kur’an Kursunda Çünür’lü Hüseyin ÜNSAL Hocaefendi ve Bekir Sıtkı SEZGİN’in babası Hüseyin SEZGİN Hocaefendi tarafından yetiştirildi.

1960 yılında Hacı Mustafa KINCI’nın Ulu Cami’nin batısındaki ahşap binayı Derneğe vermesiyle Kur’an hizmeti kökleşmeye başladı. Mülkiyeti Hayırlar Derneğinin üzerinde olan ilk Kur’an Kursu bu binada açıldı ve yaklaşık altı yıl hizmete devam etti.

1967 yılında Yayla mh. 111. Caddedeki ahşap bina Ali YÜMMİÇETİN tarafından Derneğe verildi. Yanındaki bina da Mehmet KÖSE tarafından sahibinden satın alınarak Hayırlar Derneğine hibe edildi. 1968 yılında Ömer Lütfi ANTALYALI, Zeki BAKAL, Süleyman SÖZEN ve arkadaşları tarafından açılan seksen kişilik ilk yatılı Kur’an Kursu bu iki binada hizmete başladı. Aynı yıllarda İbadullah Cami’nin altındaki Kız Kur’an Kursu da Hayırlar Derneği bünyesinde eğitime devam etti.

1971 yılında Türkiye’deki ilk Kız İmam Hatip Okulu Hayırlar Derneği tarafından Isparta Demirköprü mevkiinde yapıldı. Bu binanın tamamlanabilmesi için Hayırlar Derneği yetkililerinin ricası üzerine Tahir BÜYÜKKÖRÜKÇÜ Hocaefendi Isparta’da önemli girişimlerde bulundu ve Kız İmam Hatip Lisesi hizmete açıldı.

1973 yılında Emekli Müftü Mehmet SOYMEN ve on iki arkadaşı tarafından “ISPARTA HAYIRLAR EĞİTİM, SAĞLIK, KÜLTÜR ve YARDIM VAKFI” kuruldu ve Hayırlar Derneğinin gayr-i menkulleri Vakfa devredildi.

1980 yılında Vakıf Başkanlığına seçilen Hacı Mehmet ARTAN’la birlikte Hayırlar Vakfı yeni bir hizmet dönemine girdi. Onun gayretleriyle Hayırlar Vakfı ve Kur’an Kursu 1990 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın imzasıyla 5422 sayılı Kanuna göre vergi muafiyeti kapsamına alındı.

1984 yılında Üniversite yolu üzerinde Ali HAMAMCIBAŞI’nın verdiği arsa üzerine 300 öğrenci kapasiteli Hayırlar Erkek Yatılı Kur’an Kursu inşa edildi. Daha sonra Kursun yanına Selimiye Cami ve iki blok halinde Lojmanlar yapılarak proje tamamlandı.

1984-2002 Arasındaki yıllık dönemde her yıl yaklaşık olarak 20 öğrenci Hafızlık Belgesi, 200 öğrencide Kur’an-ı Kerimi Yüzünden Okuma Belgesi alarak mezun oldu.

İlk öğretimin sekiz yıla çıkmasının ardından eğitim vizyonu yeniden gözden geçirildi ve Erkek Kur’an Kursu 2002 yılında yerini “Hayırlar Yatılı Kız Kur’an Kursu” na bıraktı. Üniversite yolundaki bu eğitim kompleksi hâlen geleceğin Hafız-ul Kur’an annelerini yetiştirmeye devam etmektedir.