HAFIZLIK BEYNİ GELİŞTİRİYOR

Kategori:
Vakıf Yayınları

HAFIZLIK BEYNİ GELİŞTİRİYOR

Kur’an-ı Kerimin ezberlenmesi, hafızanın üç bölümü olan “kayıt belleğini, çalışma belleğini ve uzun süreli hafızayı” güçlendirir ve kapasitelerini artırır. Hafızlığa çalışmak, sayısız maddi ve manevi faydalarının yanında özellikle şu alanlarda gelişime sebep olur:

1. Ayetleri ezberlemek için maksimum konsantreye alışan zihinde “Dikkat ve algı” yeteneği güçlenir.
  2. Hafızlık yapmak, “öğrenme ve ezber” açısından çok önemli olan, zihnin “odaklanma süresini” uzatır. Hafızlıktan önce ezberleyeceği metne “kesintisiz” beş dakika odaklanabilen bir kimse, hafızlıktan sonra on beş dakika odaklanabilir.
  3. Her gün birkaç sayfayı ezberleme çabası, beyinde “zamana karşı yarış” uyarısı yapar ve “kayıt belleği” esneterek kapasitesini artırır. Böylece idrak/kayıt algı, tek seferde daha fazla kelimeyi tanır ve yakalar. Hafızlıktan önce bir defada “iki” yabancı kelime ezberlenirken, hafızlıktan sonra “dört” kelime ezberlenir.
  4. Günlük olarak ezber yapmak, kayıt belleğin “tanıma ve yakalama” reflekslerini güçlendirerek ezber için gerekli olan tekrar sayısını azaltır. Hafızlık öncesinde on defa okunarak ezberlenen bir beyit, hafızlıktan sonra üç defada ezberlenir.
  5. Ezberlediği ayetleri önceki ve sonraki ayetlere bağlayarak ve birleştirerek ertesi gün ders verinceye kadar hafızada tutmak, zihninde ki toplu çalışma alanı olan “çalışma belleğini” genişletir.
  6. 604 sayfayı ezberlemek ve bu ezberi belli aralıklarla tekrar etmek “uzun süreli hafızayı” geliştirir ve sağlamlaştırır.
  7. Hafızlık yapmak, dile fesahat (net konuşma) özelliği kazandırır. Tecvide ve tashih-i hurufa dikkat ederek Kur’anı sürekli okumak “ağzı eğitir”. Bu sayede, konuşurken kelimelerin telaffuzu güzelleşir. Hafızlık yapan kimsede “harf ve kelime vurguları” alışkanlık haline geldiğinden kendi anadilinde de diksiyon kazanır.
  8. Hafızlık sayesinde binlerce Arapça kelime ezberlenmiş, telaffuz problemi çözülmüş ve Arapçanın cümle yapısı bilinçaltına yerleşmiş olur. Böylece Hafızlar için Arapçayı öğrenmek son derece kolaylaşır. Bir yabancı dilin öğrenilmesi ise zekayı geliştirir.
This template supports the sidebar's widgets. Add one or use Full Width layout.